Szolgáltatások

Geodézia Zrt.

A Geodézia Zrt. Közép-Európa egyik legnagyobb geoinformatikai vállalkozásaként, széleskörű térbeli adatgyűjtési és feldolgozási eszköztárral rendelkezik.

A terepi objektumok helyzetének, állapotának teljesen valósághű rögzítését, speciális felmérő,- és térinformatikai rendszerekkel előállított pontfelhővel valósítjuk meg. A pontfelhő nem más, mint a terep nagy-pontosságú, nagy-felbontású, irodában szemlélhető, interpretálható, 3 dimenziós leképződése.

A pontfelhő előállítása történhet lézer szkennelési technológiával. Ebben az esetben megkülönböztetünk mozgó (mobil) és álló (statikus) szkennelést. Az előbbinél a mérőrendszer valamilyen hordozón van rögzítve (pl.: közúti,- vasúti jármű, mérőhajó), s mozgás közben végzi a nagytömegű pontfelvételezést, míg az utóbbinál a szkenner műszerállványon van elhelyezve és saját állótengelye körül elfordulva végez letapogatást.

Pontfelhő előállítása történhet fotogrammetriai úton is. Ebben az esetben átfedéssel készült digitális légi-, vagy földi felvételekből áll elő a térmodell, melyből informatikai úton generálunk pontfelhőt.

A pontfelhő egyedülálló információtartalma miatt, a belőle előállítható eredménytermékek is nagyon széles skálán mozognak – a mindenkori feladat jellege és a megrendelő igényei szerint.

A Geodézia Zrt. nagyon korszerű 3D adatgyűjtési és adatfeldolgozási technológiákkal rendelkezik. Ezek önállóan is hatékony módszerek, ám mód van a technológiák együttes alkalmazására és a belőlük származó pontfelhők összekapcsolására!

Előfordulhat, hogy az MMS takart környezetben, mozgás közben nem képes mindenhová „bemérni”. Ilyenkor alkalmazható kiegészítőjeként az állószkenner.

Az MMS szenzoraiból származó georeferált pontfelhőhöz az állószkenner pontfelhőit többféle módon is illeszthetjük. Történhet egyszerűen a pontfelhők átfedéseiben közös jellegzetes pontok kijelölésével, de alkalmazható az abszolút illesztéshez az állószkenner tetején elhelyezett RTK GNSS geodéziai megbízhatóságú FIX pozíciója is.

A magas, bonyolult, tagolt objektumok teljes 3D modelljeinek előállításához szükség van olyan eszközre, amely olyan magasságban is képes kiegészítő pontfelhőt alkotni, ahová az MMS szenzorai és/vagy állószkennerek a kitakarás, vagy hegyes beesési szög miatt képtelenek „felmérni”. Erre kínál megoldást az UAV-ről végrehajtott légifotózás, ahol a georeferálás (légiháromszögelés) szintén a földi közös pontokra támaszkodva valósul meg.